Etiketter

, , , ,

Elias Canetti är briljant som gör följande observation (med min textfetning) i sin bok ”Crowds and Power”:

“The collective fear of a herd in flight is the oldest and perhaps the commonest example of a crowd sate.

It seems very likely that sacrifice originated in this state of crowd fear. A lion pursuing a heard of gazelles, all feeing together in fear of him, desists from pursuit as soon as he succeeds in seizing one of them. This animal, his victim, is a kind of sacrifice which procures a respite for its companions in the herd? As soon as the other gazelles see that the lion has got what it wants their fear abates. From mass flight they revert to the normal state of a herd, each animal grazing on its own and doing as it pleases. If gazelles had a religion and the lion was their god, they could, in order to appease his appetite, voluntary surrender one of their number to him. This is exactly what happens among men: religious sacrifice springs from a state of crowd fear. It serves to halt the pursuit and, for a while, still the hunger of the hostile power.”

Om vi vill applicera detta på människan, vad är det vi flyr från? Vad för sorts lejon ryter mitt ibland oss och får oss att springa allihop åt ett och samma håll? Jag skulle utan tvekan säga mimetiskt begär. Mimesis gör oss likformiga, till kopior av varandra, som likt gasellerna springer mot samma mål. Detta förvandlar oss till rivaler. För hos alla i den flyende flocken gäller det att inte komma sist, för det är den siste som ”offras” och dör.

Massan av ”flyende” människor flyr till slut från våldet själv, lejonet, genom att ge upp en av de sina till våldet. När man unisont vänder sig mot den utvalde, kommer man att med våld fördriva våldet, lejonet. Vad man inte ser då, är att alla, unisont, blir till lejon, medan offret fortfarande förblir gasell, eller ett lamm, för att använda en mer kristen terminologi. Vi tror dock att vi alla fortfarande är oskyldiga gaseller, som bara gjorde vad som var nödvändigt för att stoppa lejonet.

Kristendomen är dock offrets religion, inte lejonens: ”Och se, det finns de som är sist som skall bli först, och de som är först som skall bli sist.” Luk. 13:30) Vilket är anledningen till att alla som så gärna vill se sig själva som en oskyldig gasell, eller som gudomligt lejon, inte förstår någonting av kristendomen.