Om Kultur & Religion

Bloggens bild föreställer just nu målningen ”Midvinterblot” av Carl Larsson. Läs om dess tillkomst och historia här på Wikipedia, för en kort introduktion om blotets funktion, se Wikipedia här. Ett människooffer utfört på vår egen hemmaplan, innan dess kristendomen fick fäste som ny religion, eller rättare sagt – som ett botemedel mot primitiv religion. Kristendomen är en så radikalt motsatt rörelse till allt som tidigare kallades kultur att den förtjänar att särskiljas från alla andra religioner.

Här bredvid har jag skapat en sida som dels presenterar René Girard och hans verk, men som också kommer att presentera och förklara några av hans nyckelbegrepp, så som mimesis, syndabock, modell-rival och dubbel överföring.

Jag som skriver bloggen heter Johan Lindahl, är ingen särskild egentligen, förutom en svensk katolik med en stor beundran för René Girards arbete, och som med ödmjukhet och sanningspatos försöker sprida hans idéer och tankar vidare, främst genom att applicera dem på det vi publicerar här om vår samtids stora kulturella, politiska och religiösa utmaningar.

Vill man skicka elektroniska brev till mig går det bra på adressen: kaffepaus SNABEL-A yahoo.se.

Annonser

Kommentera här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s