Om Kultur & Religion

Har du ibland undrat varför Jesus måste dö på ett kors och inte på något annat raffinerat sätt (romarna var inte dåliga på att hitta på plågsamma och underhållande avrättningar)? Har du kanske till och med frågat dig varför Gud överhuvudtaget måste komma ner till jorden, och dö(!), för att sedan återuppstå igen? Vad var poängen med det? Kunde han inte istället stormat ner i ett åskmoln och läxat upp alla ”dumma” och räddat alla ”snälla”? Finns det någon bakomliggande faktor, någon form av historia, kanske något djup begravt i den mänskliga naturen, som kan ge oss förklaringar? Varför har/är offrandet ett centralt tema i alla religioner, och varför är både våld (liksom anti-våld) och religion så intimt förknippade?

René Girard är den som har formulerat en teori som faktiskt kan ge oss förklaringar på detta – liksom på mycket mer, jag på hela grundfrågan – varför finns det religion överhuvudtaget och hur uppkom detta universella mänskliga fenomen?

Bloggens bild föreställer just nu målningen ”Midvinterblot” av Carl Larsson. Läs om dess tillkomst och historia här på Wikipedia, för en kort introduktion om blotets funktion, se Wikipedia här. Ett människooffer utfört på vår egen hemmaplan, innan dess kristendomen fick fäste som ny religion, eller rättare sagt – som ett botemedel mot primitiv religion. Kristendomen är en så radikalt motsatt rörelse till allt som tidigare kallades kultur att den förtjänar att särskiljas från alla andra religioner.

Här bredvid har jag skapat en sida som dels presenterar René Girard och hans verk, men som också kommer att presentera och förklara några av hans nyckelbegrepp, så som mimesis, syndabock, modell-rival och dubbel överföring.

Jag som skriver bloggen är ingen särskild egentligen, förutom en svensk katolik med en stor beundran för René Girards arbete, och som med ödmjukhet och sanningspatos försöker sprida hans idéer och tankar vidare, främst genom att applicera dem på det vi publicerar här om vår samtids stora kulturella, politiska och religiösa utmaningar.

William Hunt - Scapegoat

2 tankar på “Om Kultur & Religion”

 1. Intressant blogg, tack för dina uppdateringar. Hälsar svensk 90-talist och läkare. Har själv startat blogg på liknande tema som ett försök att bearbeta min religiösa uppväxt inom pietismen på västkusten.

  Mvh
  Mathias

  Gilla

  • Tack! Hoppas min blog kan kan vara till hjälp 🙂 Jag uppdaterar tyvärr inte den just för tillfället, men hoppas kunna återuppta det jobbet någon gång framöver.

   Gilla

Kommentera här

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.