Etiketter

, , , , , , ,

Bra artikel på Brownstone Institute, om hur stater och politiker skapar fiender, inre eller yttre, vilka de kan samla ”rättrogna” och lydiga medborgare mot, i syfte att inte bara ”divide and conquer” utan framför allt för att det skapar syndabockar, vilka de världsliga makterna alltid behöver för sin fortsatta maktställning, citat:

”Any regime that wants to stay in power needs to know this secret to hegemony: the desire to cleanse society of the enemy is what compels compliance. Every tyranny in history has depended on recruits to its own ranks from within the culture. They believe the lie knowing full well that it is a lie. The lie allows them to participate in the purge. They become the willing executioners. It’s been true throughout history, regardless of the particular and shifting desiderata of the despotism of the moment. 

The cultural impulse behind the demonization of the unvaccinated is essentially puritanical. We have to get rid of unclean things and people. This is why we hear of the unvaccinated being turned away from hospitals, and why there is near-silence on the part of the media for the cruelty of their firings. 

Vaccination has come to serve as a proxy for political loyalty, just like masking did last year. 

Holding the wrong political ideology makes you unclean. You should be purged. That is why the Biden administration is also not concerned about mass firings. It helps purify the country of recalcitrants. It is a Maoist impulse, and Biden has his own Red Guard, the Karens screaming on Twitter and in stores and wearing masks alone in cars. They are the grass-roots tyrants.”

Tyrannen kan inte styra och regera utan sin pöbel. Om pöbeln vänds mot tyrannen så är denne slut. Den som sitter på makten måste kontinuerligt mata sin pöbel med nya offer, men det finns en hake här – dels så kommer offren till slut bli uppenbarade som offer, dels så kommer så småningom den praktiska verkligheten ge sig till känna. När mannen vänds mot sin hustru, när barnen vänder sig mot sina föräldrar, när dugliga kollegor säger upp sig eller får sparken, börjar det inte bränna i samvetet hos gräsrotstyrannerna, så är vi sannelrigen i en post-kristen era, men jag tror inte vi är så långt gångna.

Vidare, när produkter och tjänster vi har tagit för självklara inte längre är det, därför att de som skulle skaffa inte längre får lov att utföra arbetet som behövs. När dugliga arbetare inte ens längre finns att tillgå och när statens kärverksamheter, våldsmonoplet och rättstaten brakar ihop, då kommer vi märka att vi står, både i ett materiellt och ett andligt ödeland.

Hela artikeln här.