Etiketter

, , , ,

Svaret på den frågan är onekligen ja. Och nej.

Ja, därför att strukturellt sett så är det så. Våra västerländska referensramar är kanske också mer känsliga än andra och snabba att ta offrets parti, oavsett dess egen delaktighet som förövare. Se svensk kriminologi för hur många exempel som helst.

För det första kan det vara bra att veta lite om den här gruppen. Bengt Malmgren har sammanställt och haft intressanta diskussioner på ett antal blogginlägg. Läs gärna dem om tiden finns (här, här och här senast). Kort och gott kan man dock säga några saker som problematiserar det jakande svaret på vår ursprungsfråga.

För det första är detta inga oskyldiga duvungar med någon frihetlig eller demokratisk agenda. Det är en anarkistisk gruppering som inte nöjer sig med att störta rådande system med Putin och kyrkan över ända, utan strävar efter att förvandla hela det befintliga samhällssystemet till grus och aska. För det andra kan vi notera att de är vana vid att göra sådana här typer av aktioner och de tycks ha provokationer i form av vad vi på kvällstidningsspråk skulle kalla för ”nakenchocker” som sitt signum. För det tredje var just den händelse de nu är dömda för mycket välregisserad och allt gick precis dit de vill. Att ödmjuka sig, att be om ursäkt och att få mildare domar är otänkbart, för de vet att detta skulle förminska dem som offer och syndabockar.

Men ja, strukturellt sett så har de gett upphov till stor skandal (att vara en skandal och att ge upphov till skandal är centrala begrepp i Girards antropologi, därför att det är det ord som är mes förbisett i Bibeln och sällan översatt korrekt, men vi kommer till det framöver) och orsakat socialt och kulturellt rabalder som ett rådande etablissemang inte kunde tolerera. Inget konstigt med detta, aktionen syftade till att locka fram just precis den reaktionen!

Man ser inte helt missnöjda ut med sin situation på den här bilden.
(URL: http://www.newyorker.com/online/blogs/newsdesk/pussy-riot.jpg)

Så, det hela följer precis samma struktur som vi läser i evangelierna. Någon/några från en grupp utför någon ”samhällsomstörtande” verksamhet, är upproriska mot rådande hierarki och önskar ha en ny ordning. Myndigheter blir upprörda och utmålar dem som stora hot mot hela folket och kräver bestraffningar. En eller ett fåtal ur gruppen pekas ut och förs inför skranket, döms och förs ut till ”offentlig avrättning” (här i massmedia).

Vi som sitter på läkaren och inte vet något om gruppens fult medvetna handlingar känner igen mönstret, vi har ju läst det i Bibeln och vi har känt igen det så många gånger förr. Nu sker det igen, tänker vi. Vad som dock sker är också att gänget ”Pussy Riot” fullt medvetet (miss)brukar evangeliets kraft och budskap för sina egna politiska syften. Därav mitt efterföljande ”nej” på vår ursprungliga fråga. De är inte syndabockar, eftersom de själva gjort sig till det för sina egna mycket grumliga politiska ambitioner.

Makten lät sig luras och bli skandaliserad av denna PR-kupp. De var lätta byten. Vad hade hänt om man så att säga vänt andra kinden till? Om man hade sagt som så att dessa anarkister beter sig visserligen otroligt barnsligt åt, men vi förlåter dem ”ty de vet icke vad de gör”. Vad hade media skrivit om då? Vems sida hade folk tagit? Hade vi ens fått höra om detta i västmedia? Jag vet inte, men tanken är intressant (kanske ser vi lite av den strategin här).

Bloggares åsikter om på Knuff.se.