Etiketter

, , ,

Rån med olika inslag av förnedring av offret är givetvis inget nytt, det har funnnits sedan åtminstone 90-talet, då den stora invandringen till Sverige började, men den har verkligen eskalerat den senaste tiden med de absurda mängder migranter som kommit från länder som Afghanistan (norra Iran), Mellanöstern och Afrika. Det handlar både om nykomna, rotlösa, unga män, men även andra och tredje generationens invandrare som inte heller dem känner sig hemma, som identifierar sig som svenskar (vad än alla proseluskor till förståsigpåare säger så blir man inte ”svensk” av att bara befinna sig i landet, eller ens vara medborgare) – och därför har ett starkt behov av att hävda sig mot just sitt värdland och dess invånare.

”– Och så ska den ena vara mer förnedrande än den andra och sådär. Återigen bara för att försöka vara någon och kanske eh… bli mer ansedd ”fan vad duktig du var på rån, jag gjorde såhär, vad gjorde du?”, ”jag gjorde såhär”, så att även i den nischade gruppen personrånare så ska man på något sätt vinna över varandra.”

Poliser i studie om förnedringsrånen bekräftar bilden av att det inte, i första hand, handlar om rån för att komma över saker eller pengar. Man jämför sig med varandra. Det kommer eskalera därför att den mimetiska effekten blir att försöka överträffa varandra. Rånen och förnedringarna, så gott som alltid utförda av främlingar mot svenskar, bekräftar och skapar en identitet, både i förhållande till sitt offer och i förhållande till varandra som icke-svenskar. Det skapar en sorts gemenskap (”partners in crime”) hos förövarna, att ha varit med och förnedringsrånat någon. En gemenskap av hat och missaktning mot sina offer (syndabockar).

”– De gör det just för att förnedra och för att få status och ett rykte. Jag tror det är största anledningen, säger en av poliserna i studien.”

– Det är nästan fel att kalla det rån. Det är ett rån för de tar ju saker men den största anledningen är inte ekonomisk vinning vad jag tror, säger en av de svarande.

– Det är en någon form av mitch-match mellan hot, misshandel och rån där definitionen av rånet inte är det primära utan det är att jävlas i någon form av maktutövning, säger en annan.

Nyheter Idag hade artikeln.