Etiketter

, ,

Dionysus var enligt grekisk mytologi en oäkta son till Zeus (som ju hade många affärer till sin hustru Heras stora förtret) och vars ankomst förde med sig vad som på ytan anses trevligt och lustigt, nämligen vin, dans och skådespel, men som naturligtvis har en mycket mörk baksida. I sin kultiska ritual drevs anhängarna till extas och som kulmen offrades ett djur eller en människa, bokstavligt talat genom att slitas i stycken, sparagmos*, av deltagarna. Detta finns beskrivet i bland annat Euripides tragedi Backanterna.

När Dionysus anländer, han är en anländande gud, blir det fest – men festen urartar alltid i våld, för sådan är Dionysus natur, att allt sådant som vi kallar för friheter, särskilt inom sexualitetens domäner, och i kombination med dryckenskap och droger, till slut leder till någon form av syndabocksoffer. Det är därför vi behöver se upp med den ”avgudadyrkan” av sexualiteten, som vår samtida kultur är så fascinerad av. Man behöver inte ens titta i specifika herr- eller damtidningar för att finna exempel, det räcker att köpa valfri kvällstidning (vad vi måste undvika är naturligtvis att själva peka ut syndabockar).

När en egyptisk fotograf, Aymann Ismail, beskriver hur han hamnar i en upphetsad och okontrollerade samling av anhängare till den avsatte presidenten Mursi och det Muslimska Brödraskapet, så är det nära att han blir ett Dionysiskt offer:

”Next thing I know, twenty people surround me. Hands on my arms, on my legs, around my neck. They’re trying to tear me apart.”

Läs hela den omtumlande skildringen här.

* Sparagmos = grekiska σπαραγμός, från sparasso, som kan betyda ”slita”, ”riva” och ”slita i stycken”.