Etiketter

, , ,

Dramat i Egypten fortsätter. Nu senast har man slagit sig i slang med diktaturen i Iran. För att fortsätta hålla oss ovetande om detta körde SVT istället ett hyllningsreportage till Egyptens president Mursi (Muslimska Brödraskapet), vilket var häpnadsväckande enfaldigt.

SVT:s reporter stod vid en kaotiskt trafikerad gata och intervjuade folk om hur kaotiskt allting var, samtidigt som man berättade om hur den gode presidenten lovat att ta tag och ordna upp Egyptens stora problem inom 100 dagar. Till problemen räknas till exempel lag och ordning, trafiksituationen, matsituationen, energisituationen, samt luft- och miljösituationen.

Presidenten har, mot alla odds kan tyckas, goda chanser att lyckas. Anledningen kanske inte är den som vi förväntar oss här i väst, genom tillväxt och politiska förändringar. Landet befinner sig nämligen på ruinens brant och det cyniska nya ledargarnityret kommer troligen låta det tippa över kanten.

Så här är tre anledningar varför jag tror Mursi kommer att lyckas med ovanstående punkter:

  1. Energi kommer att ransoneras och fördelas ut av Muslimska Brödraskapet.
  2. Bröd kommer att ransoneras och fördelas ut av Muslimska Brödraskapet.
  3. När Muslimska Brödraskapet bestämmer över vem som äter och förbrukar energi, kommer de också införa ”lag & ordning”. En illitterat, fattig och hungrig befolkning går lätt att tämja.

Som bonus kommer trafiksituationen absolut att underlättas, åtminstone för de med tillgång till bensin, liksom att miljösituationen förbättras i och med detta.

När landet befinner sig i en situation som närmast kan liknas vid ett krigsliknande undantagstillstånd kommer ledarskapet som kontrollerar medierna lätt kunna skapa syndabockar som folket kan vända sin ilska mot. Vi får se om SVT följer upp med ett nytt hyllningsreportage till presidentens ära då.

För detaljer rekommenderar jag, som vanligt, Spengler.