Etiketter

, , , ,

”We can see how the dream of the Islamic caliphate is being realized, God willing, by Dr. Mohamed Mursi. The capital of the caliphate – the capital of the United States of the Arabs – will be Jerusalem, God willing.”

Safwat Higazi, muslimsk predikant, 8 maj, 2012.

Notera att predikantens framtidsvision är ett rasistiskt grundat ”förenta stater för araberna”, med Jerusalem, rensat från judar och andra icke-araber (läs: icke-muslimer), som Allah har att bevilja.

Precis som palestinierna i Gaza, väljer man islamismen. Min ljusaste framtidsvision är att Mursi håller vad han lovar och att sådan dumheter som förbättrade relationer med Iran omvärderas med omedelbar verkan. Den dystra – men mer realistiska är jag rädd – är att Mursi blir ett alibi för brödraskapet att flytta fram sina positioner på alla fronter i det Egyptiska samhället och statsförvaltningen, till dess man har fått över militären på sina sida och inte längre behöver hymla om sina egentliga mål. Utrikesminister Bildt får i så fall anledning att omvärdera sin nuvarande åsikt om Egyptens vilja att hedra ingångna fredsavtal med Israel, då de inte kommer vara värda ens papyrusen de är skrivna på.

Hur mycket mindre broderskapare har Mohamed Mursi blivt efter att han har ”befrias” från sitt trohetslöfte till Muslimska Brödraskapet? Sannolikt inte mycket. Det är lätt att snacka, men det är de närmsta månadernas och årets handlingar som verkligen kommer att tala.