Etiketter

,

Intressant artikel om hur fåglars immunförsvar går upp i ”beredskapsläge” när de kommer i kontakt med sjuka artfränder. Ur artikeln:

”Experimentet genomfördes genom att tio kanariefåglar i bur smittades med en hos fåglar vanlig bakteriell patogen vid namn mycoplasma gallisepticum som bland annat leder till att fåglarna visuellt ser uppsvullna och sjuka ut.

Nio friska fåglar sattes sedan så att de kunde se sina sjuka artfränder men tillräckligt långt bort för att undvika infektion – något som kräver direktkontakt. Man genomförde sedan samma experiment fast med enbart friska fåglar i båda burarna.

Under experimentet, som pågick under en månad, så tog forskarna blodprov från fåglarna och kunde konstatera att de friska fåglar som kunde betrakta sina sjuka artfränder hade kraftigt ökad aktivitet i sina immunsystem och att immunförsvaren gick på högvarv för att förbereda sig för att bekämpa främmande celler. Man noterade också att ingen av de friska fåglarna faktiskt hade smittats med sjukdomen.”

Länk: nyadagbladet.se/vetenskap/kanariefagelns-immunforsvar-kickar-igang-nar-den-ser-sjuka-faglar/