Etiketter

, , , , ,

Anti-krist är inget annat än den som offrar andra i försvar av offer. En karrikatyr av och en rival till kristendomen.

”We have experienced various forms of totalitarianism that openly denied Christian principles. There has been the totalitarianism of the Left, which tried to outflank Christianity; and there has been totalitarianism of the Right, like Nazism, which found Christianity too soft on victims. This kind of totalitarianism is not only alive but it also has a great future. There will probably be some thinkers in the future who will reformulate this principle in a politically correct fashion, in more virulent forms, which will be more anti-Christian, albeit in an ultra-Christian caricature. When I say more Christian and more anti-Christian, I imply the figure of the Anti-Christ. The Anti-Christ is nothing but that: it is the ideology that attempts to outchristianize Christianity, that imitates Christianity in a spirit of rivalry.”

– René Girard, från Evolution and Conversion – Dialogues on the Origins of Culture, Continuum, London, New York, 2007, sid. 236):

När man låter känslor och (kristna) impulser (som försvar av de till synes ”svagare”) styra istället för fakta och verklighet, finns alltid risken att landa fel i sina slutsater om offer och förrövare.

Bakom vad som framstår som ett solklart fall, ”en ung vit maga-kepsbärande kille hånar och flinar åt en indian som bara vill komma fram till The Lincoln Memorial, finns en helt annan historia en den som gick viral och dessutom spreds okritiskt av massmedier, som CNN. Något som snabbt fick igång ett hatdrev mot tonåringen och hans familj.

Nu visade det sig att tonåringen var en praktiserande katolik, en viss Nick Sandmann från Covington Catholic High School, som enbart stod och väntade på en buss, vilken skulle ta honom och hans klasskamrater tillbaka från Washington D.C. där de deltagit i Walk for Life, hem till Kentucky, när han blev utsatt för en provokativ grupp protestanter.

Problemet, för CNN och övrig massmedia, är att enligt vittnen och andra filmer som det finns massor av, så är det den unge vite katolske killen med maga-kepsen som har rätt. Men det motsatta narrativet är så begärligt att kasta ur sig för de som redan har bestämt sig. Vit man, katolik och Trump-anhängare är bara för många fel på en gång för vänsterliberalt lutande massmedier. De kunde inte låta bli att sprida detta, och struntade i att söka efter hela sanningen (eller än värre, man publicerar fast man visste?). Så här skrev t ex Whasington Post:

The images in videos that went viral on social media Saturday showed a tense scene near the Lincoln Memorial.

A Native American man steadily beats his drum at the tail end of Friday’s Indigenous Peoples March while singing a song of unity urging participants to “be strong” against the ravages of colonialism that include police brutality, poor access to health care and the ill effects of climate change on reservations.

Surrounding him are a throng of young, mostly white teenage boys, several wearing “Make America Great Again” caps. One stood about a foot from the drummer’s face wearing a relentless smirk.

I efterhand har nu CNN publicerat nyanserade versioner (även Washington Post har blivit tvungna att nyansera sig) och videos av händelseförloppet som tydligt visar att det i själva verket är den påstått trakasserade indianen, en viss Nathan Phillips, som provocerande går fram och ställer sig rakt framför Sandmann. Det är medlemmar i ett ytterst obehagligt gäng kallat ”Black Hebrew Israelites”, ökända för både hat mot vita och homosexuella, som skriker rasistiska och kränkande tillmälen åt de unga katolikerna. Ingen blir heller hindrad från att komma fram till Lincoln Memorial. Det är Phillips som väljer att inte gå den vägen som ligger helt fri för honom, utan han går in mitt i bland de unga katolikerna. Han ljuger sedan om hela händelseförloppet och kallar sig själv för kränkta och utsatt för hat. Men Phillips är heller inte vem som helst utan en välkänd aktivist som flera gånger tidigare, på lösa grunder, påstått sig blivit trakasserad.

Det är aldrig rätt att i rättfärdighetens namn förfölja andra. Att falskt utge sig för att vara ett offer och att försöka få andra att framstå som hatfulla, är inget annat än att agera som ”anti-krist”. Sandmann och hans katolska skolkamrater visade upp ett stort tålamod och ödmjukhet inför denna provokation.

Här är Tim Pools film om händelseförloppet: