Etiketter

, , , ,

”Ingen lösning i sikte”, skriver Svenska Dagbladet om läget i Sydsudan.

Men Jacob, tidigare veterinär till yrket och nu flykting, är av en annan åsikt.

”– Våldet kommer upphöra som jag sa, för om alla vi från 63 olika stammar plockar upp vapen och använder dem mot den 64:e stammen så kommer den inte att finnas kvar och då kommer det slutligen bli fred, säger han med ett tonläge som nu överröstar småbarnen som leker utanför hyddan.”

Tydligare än så kan man inte uttrycka det. Och syndabocksmekanismen kommer troligen också att leverera freden han önskar. Problemet är att den inte är permanent, utan att snart nog kommer man att återfalla i en likadan mimetisk konflikt, tills dess någon inser att för att få fred måste 62 stammar plocka upp sina vapen och använda dem mot den 63:e stammen.