Etiketter

, , ,

Frankrikes nationaldag firas (idag) den 14 juli till minnet av vad som anses startade ”alla revolutioners moder”, den franska revolutionen, nämligen stormningen av fängelset i Paris, Bastiljen. Hela sju fångar kunde ”befrias”, av revolutionärerna efter att befälhavaren över Bastiljen, Bernard-René de Launay, frivilligt och för att undvika ett blodbad, hade kapitulerat. Som tack lynchades han, liksom tre andra officerare av den anstormande pöbeln.

Sedan paraderade den segerrusiga folkmassan runt Paris gator med de Launays och hans kamraters huvuden spetsade på pikar.

Pöbeln bär de Launays huvud spetsat på pikar genom Paris gatorDetta firas alltså årligen i ett land där upplysningens och förnuftets tidevarv anses grundlagt och vars idéer kulminerade i ett föga ärorikt blodbad.