Etiketter

, , , ,

Signum rapporterar (via The Tablet 2012-08-29) att ”protestantiska församlingar och pingstförsamlingar i den kenyanska kuststaden Mombasa har attackerats av muslimska ungdomar under två dagar av våldsamma protester, till följd av att den radikala Sheikh Aboud Rogo dödades av okända gärningsmän.”

Ärkebiskop Boniface Lele: ”Jag kan inte se varför de [muslimska ungdomarna] inriktar sig på kyrkor, eftersom de inte hade något att göra med mordet.”

Det finns två svar på hans fråga:

Svar 1: Där fans inga judar att ge sig på.

Svar 2: De behövde en syndabock, ett ställföreträdande offer, att ge utlopp för sin ilska på och samtidigt stärka sin egen sammanhållning. Kristna, som upplevs som rivaler, blev enkla måltavlor (hade det funnits några judar i närheten hade dessa med stor sannolikhet alltså attackerats först).