Etiketter

, , , ,

Första gången jag hörde/såg Jordan B. Peterson i en rad av hans YouTube-föreläsningar, så slogs jag direkt av tanken att han måste känna till René Girard, och om inte, så var det min plikt att upplysa honom. Skrev således ett epost för att poängtera vikten av att han satte sig in i mimetisk teori och syndabocken, däför att det skulle ge honom ytterligare medel att förstå mytens roll i kulturen. Jag fick inget svar, såklart. Vid den tiden drunknaden han troligen redan i epost från alla håll.

Men nu börjar jag hitta lite material med Peterson, där Girard, mimesis och syndabocken diskuteras, vilket ju är riktigt roligt! (I min ego-fantasi kan jag se hur han läser mitt brev och tänker, ”oj, det här måste jag kolla upp, men jag vill inte verka dum som inte har koll redan, så jag skyndar mig att plugga lite Girard innan jag ger mig in i detta, locket på så länge.”)

En kommentar från David Gornoski som gjort en sevärd intervju med Peterson:

”It is in that vein that Peterson’s 12 Rules for Life strikes such a powerful chord in our cultural moment. Each of the twelve axioms center on self-sacrifice rather than the sacrifice of someone else — a radical new antidote for chaos much more dangerous and powerful than the old antidote of violent sacrifice that shaped our ancestral roots.

Peterson’s meek defiance of victim-garbed collective aggression is in service to Jesus’s personhood revolution: the simple notion that instead of sacrificing your neighbors and blaming them for the chaos you feel, it is better to sacrifice your own pride, clean your own room, and resist the urge to reciprocate aggression and insult to those who seek to harm you. In short, it is better that we stop unconsciously imitating Caiaphas because the old pharmakos prescription is past its expiration. We no longer need to cling to our collective group identities (race, gender, ethnicity, etc.) to shape laws as a tool of vengeance against those we fear and hate. We can instead crucify the monster inside us.”

Nedan intervjun ”Christ Versus the Crowd: My Interview with Jordan B. Peterson” (en timme lång):